Serving The Planet

[NL] Overstap naar MacOSX

Introductie

Ja dames en heren jullie lezen het goed. De weg naar volwassenheid!

Al vanaf 1988 ben ik alleen maar bezig geweest met Intelachtige PCs. 18 jaar later, lijk ik op het computervlak ook volwassen te zijn geworden. Na eerder een tijd lang Linux gedraaid te hebben en daarnaast Windows voor broodnodige multimedia ben ik per 11 februari 2006 overgestapt naar …. MacOSX 10.4 Tiger.

Pre-sales traject

Hoezo en waarom een Apple platform?! Tja, kwam ook voor mij ook als een donderslag bij een heldere hemel.

Ik was eigenlijk al langere tijdopzoek naar een compactere PC welke zoveel mogelijk functionaliteiten verenigd. Shuttle kon me niet bekoren, zelfbouw Micro ATX was niet slecht, maar nogsteeds niet top en een Centrino laptop voor onder de 600 euro was eigenlijk niet te vinden. Na veel wikken en wegen toen besloten een Medion 8386XL PC te kopen daar ik te weinig reis/een laptop overbodige luxe zou zijn en gewoon een kant-en-klare PC bouwen en niet langer bij-elkaar-grits concepten.

In verband met geld gebrek ben ik me aan het verdiepen op de tweedehands markt. Na doorbladeren van diverse complete configuraties stuit ik bij toeval op een Mac Mini voor paar 100 euro. “Goh in mijn gedachten waren Apple computers toch duurder”. Splitsecond besluit genomen om met het weinig geld wat ik heb deze investering te maken om direct weer met winst te verkopen.

“Even uitproberen”

Stond die dan in de doos, te wachten op zijn nieuwe eigenaar .. mwa toch maar even uitgeprobeerd. We zijn nu exact een week verder en heb al een week geen PC meer aangeraakt thuis, ben binnen 2 uur volledig gemigreerd en ben nog wel aan het ontdekken.

Nog nooit eerder had ik gewerkt met een Apple. Echter de link naar Unix bij het werken met MacOSX is snel gelegd. Interface is even wennen maar alles navigeert gestroomlijnder en intuitiver dan bij WindowsXP.

De Hardware

CPU: Apple Mac Mini 1.42GHz

HD: 80GB 5400rpm harddisk

RAM: 1GB

Media: CD/DVDRW combodrive

poorten: optionele modem, bluetooth en Airport

Apple serie informatie: http://www.apple-history.com/?page=gallery&model=mac_mini

Overige: Macally Icekey toetsenbord, Microsoft Laser 6000 muis, IIyama Vision Master Pro 413

Snelheid & stabiliteit

Als computerman eerder zowel elke processor gehad en bekeken te hebben weet ik hoe het zet met MHz’n, belevingssnelheid en gevoelsnelheid. G4 1.42GHz … geen flauw idee waar het mee te vergelijken is. Ik kom van een VIA C3 Centaur 733MHz en het voelt inderdaad minstens 2x zo snel. Elders op forums lees ik dat deze processor ongeveer performance nivo heeft van 2x de snelheid qua Intel celeron P4 performance.

Dat is mooi, maar toch heb ik het gevoel dat alles veel en VEEL gestroomlijnder werkt dan op XP. Firefox op de Apple is stabieler dan Internet Explorer, Opera, Maxthon en Firefox op alle PC configuraties die ik gehad heb.

You might also like:   [NL] Prepaid VISA Credit Card (= Debit Card) Kado kaart

1GB geheugen. Ik heb software synthesizers, Office, iTunes, Dreamweaver, Bittorent, etc. etc. openstaan en alles draait nogsteeds even gestroomlijnd. Van de 1GB trouwens nog 400MB fysiek geheugen vrij. Oh … en dit de Mac mini is 1 week tijd nog nooit uitgeweest. Je hoort het kreng ook niet. Dat is zo maf! Je moet je oor echt op het apparaat leggen wil je iets van operationele activiteiten waarnemen.

Echt wat had ik MacOSX graag willen afzeiken. Diehard PC gebruikers vinden MacOSX gebruikers vaak maar sukkels. Als dat al ooit beweerd had, dan neem ik het nu per direct terug!

“Mijn software”-installatie

Standaard stond MacOSX 1.4 Tiger al geinstalleerd. Als extra hieronder mijn lijst met favoriete programma’s:

Office:

– Office 2004

– Adium messenger

Multimedia:

– Dreamweaver

– VLC mediaplayer

– Propellerheads Reason

– Virtual Midikeyboard

Internet:

– Thunderbird

– Bittorent

– Safari

Utilities & tools:

– Toast

– StuffIt

– xterm

– TechTool

Inderdaad niet bepaald de goedkoopste software, maar ben er wel in 1x overal klaar mee en Apple platform heeft veel kwalitatief goede freeware software. Echt gaat een wereld voor je open!

Wenslijst

Door de geringe afmetingen zijn ondanks de hoge prijs de specificaties beduidend minder dan een PC. Toch heb ik meer nodig. Van daar een upgrade path

– MacPower M9-DX harddisk enclosure + >= 250GB Harddisk

– compacte powered USB hub voor aansluiten diverse apparaten

– firewire Plextor

Handige sites

http://www.VeilingKijker.nl

http://www.tweedehandsmac.nl

http://www.xlr8yourmac.com

http://www.lowendmac.com

http://www.apple-history.com

About Earnie Rhyker

tech pioneer | intellectual BadAss | ethical lifehacker | WordPress developer & Polyglot | information activist | blogger | added value services provider | multimedia enthusiast | senior linux server administrator | geek | bitcoin investor | laptop entrepreneur | tech support guru | open source contributor | hackintosh fanatic | charity donator | accredited top MLM networker & internet marketer 2014-2016 @ BFH | Growth Hacker

View All Posts
Serving The Planet
Scroll Up
error: Content is DCMA protected !!